HAKKIMIZDA

ADAY ÖĞRENCİLER İÇİN GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (%30 İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ İLE İLGİLİ BİLGİLER
 
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
Puan Tipi Öğrenim Süresi Fakülte Dil Kontenjan
SÖZ Zorunlu Hazırlık+4 Yıl Turizm Fakültesi İngilizce (%30) 60
 
Hazırlık Programı;
Söz (SÖZ) puan türüyle öğrenci kabul eden Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde 1 yıl zorunlu Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık Sınıfı uygulaması bulunmaktadır. Eğitim-öğretim yılının başında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından yapılan yabancı dil muafiyet sınavından başarılı olan öğrenciler, Hazırlık Programına tabi olmadan birinci sınıftan başlama hakkına sahiptir. Muafiyet sınavına girmeyen ya da başarısız olan öğrencilerin Hazırlık Programına katılmaları zorunludur.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı kendine güvenen, ulusal ve uluslararası anlamda rekabet edebilecek kapasiteye sahip, geleneksel Türk mutfağın koruyarak, bulundukları destinasyona daha fazla turist gelmesini sağlayan “Gastronomi uzmanları” nı yetiştirmektir.
Neden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü (%30 İngilizce) seçmelisiniz?
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans eğitiminin Türkiye‘nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Akyaka’da verilmesi,  
  • Bölümün bulunduğu yerleşkenin konumu itibariyle turizm sektörünü yakından tanıma şansı,
  • Alanında uzman, genç ve dinamik akademik personel,
  • İngilizce eğitiminin yanı sıra Almanca/Fransızca/Rusça dillerinden birini seçmeli ikinci dil olarak öğrenme şansı,
  • Ulusal ve uluslararası (Farabi, Erasmus, Mevlâna) öğrenci değişim programlarına katılma olanakları,
  • Akademik kariyer olanakları,
  • İstihdam olanaklarının çeşitliliği.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün kazanımları
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanındauygular.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanının yönetim, pazarlama, işletme, ekonomi, tarih ve coğrafya bilimleri ile olan ilişkisi hakkında bilgi sahibiolur.
  •  
  • Yiyecek içecek üretim sürecinde maliyet analizi ve kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasıyapar.
  • Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımlarını yaparakkorur.
  • Yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçlere hâkim olur; bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları bilir ve bu sorunlara analitik çözümlerüretir.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları, klasik ve modern üretim tekniklerini bilir veuygular.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir veuygular.
  • Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir veuygular.
  • Bilimsel araştırma yöntemlerini bilir; bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir ve görsel sunum teknikleriyleuygular.
  • Ulusal ve uluslararası iş etiği, gıda güvenliği, iş güvenliği, çalışan sağlığı, hijyen kontrolü ve yönetimi ilkelerini bilir veuygular.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki değişimleri inceler; yeni eğilimleri, yeni yaklaşımları, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerinibilir.
  • Takım çalışmasına yatkınlık ve sorumluluk alabilme özelliklerinikazanır.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerilerigösterir.
  • İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerikazanır.
Mezuniyet Koşulları;
  • 8 yarıyıllık eğitim sonucunda belirlenen zorunlu ve seçmeli dersleri en az 240 AKTS kredilik başarıyla tamamlamak;
  • 240 mezuniyet kredisinin en az %30’unu (72 AKTS) İngilizce dersler ile tamamlamak.